Päivän heitto 9.9.2012: Asuntojen hinnat Turussa

 

Odotetusti etäisyys keskustasta laskee hintoja. Pienillä etäisyyksillä hajonta on kuitenkin melko suurta.

Tavasin aamulla teetä juodessa Soininvaaran blogia ja erityisesti tätä kirjoitusta ja sen keskustelua. Kerrostalokaksioiden hintoja listattaessa Helsinki oli jaettu neljään vyöhykkeeseen joissa neliöhinnat poikkeavat toisistaan merkittävästi. Kuten keskustelussakin mainittiin, intuitiivisesti etäisyyden täytyy vaikuttaa hintaan muuallakin. Intuitio ei kuitenkaan aina pidä paikaansa, joten yritin tarkastella tilannetta vähän tarkemmin katselemalla mitä vanhojen kerrostalokaksioiden pyyntihinnat (koska niitä on helppo löytää) ovat tällä hetkellä Turussa ja ympäristössä.

Annoin Google mapsin laskea ajomatkan ja ajan asunnon osoitteesta Turun keskustaan (torin laidalle). Tässä ei tietysti huomioida ruuhkien vaikutusta aikaan, mutta se lienee jonkinlaisessa suhteessa toteutuviin aikoihin. Aineistoa kertyi 91 kappaletta joista merkittävä enemmistö on Turussa ja vain muutamia naapurikunnissa. Otanta oli lähes satunnainen; lopussa en ottanut enempää Turun keskustan asuntoja mukaan kun niitä jo oli aika monta.

Alla on muutama kuva joista voi kukin tehdä omia päätelmiään. Itsellä silmiin pistää suuri hajonta neliö hinnoissa keskustan lähellä. Suurempi hajonta noin kymmenen kilometrin kohdalla voi johtua Kaarinan ja Raision keskustaajamien sijainnista tuolla etäisyydellä. Ajoaikakäppyrässä suuri hajonta jatkuu pidemmälle.

Kuvassa viisi on nähtävillä myynnissä olleiden kaksioiden pinta-alojen histogrammi. Dataa kerätessä jäi kuva liikuttavasta yksimielisyydestä kaksion oikean koon suhteen. Todellisuus on vähän monipuolisempi.

Niin ja mediaani pyyntihinnaksi sain 1950 €/m2 joka on aika lähellä Soininvaaran blogissaan mainitsemaa.


Kuva 1.


Kuva 2.


Kuva 3.


Kuva 4.


Kuva 5


Kuva 6.

Published by

Niko Porjo

Joys: comedy, cycling and spotting argumentation errors in live speech. Physicist and thinker, a little bit of an amateur philosopher. I like to build things but when they work that’s enough, no polishing.

2 thoughts on “Päivän heitto 9.9.2012: Asuntojen hinnat Turussa”

  1. Jep. Muistelen nähneeni 160 neliön kolmion kun joskus vuonna napa katselimme opiskelukaverien kanssa kimppakämppää Turun keskustasta. Tuokin taisi olla vanhassa talossa.

Comments are closed.

Translate »