Äreys, ekologisuus ja isänmaa

 

Sympaattisen äreä blogisti Jarmo Korteniemi on kirjoittanut sympaattisen äreän blogin siitä, miten sanoja käytetään väärin. Korteniemi teilaa sanat “suvaitsevaisuus” ja “kotimaisuus” niin mainiosti, että voin vain suositella lukemaan kirjoituksen.

Korteniemen innoittamana ajattelin itse dissektoida yhden sanan.

EKOLOGINEN

Tämä termi, johon luonnonsuojeluharrastuksessa törmää joka toisessa lauseeessa, tulisi kieltää tahdonvastaisen kompostoinnin uhalla.

Tyypillisesti se tarkoittaa sellaista elämäntyyliä, jota puhuja itse sattuu harrastamaan.  Sitä käytetään ainakin kahdessa täysin riippumattomassa mielessä, joiden sekoittumisesta ei seuraa mitään hyvää:  1) ympäristöä rasittamaton, ja  2) luonnonläheinen. Näistä voi tehdä nelikentän.

Screen shot 2014-12-03 at 14.43.32

Vasen alalaita

Vasemmassa alanurkassa on luonnonläheinen ja ympäristöä rasittamaton elintapa. Puhtain esimerkki on Pentti Linkola, jonka ajatuksia en jaa juuri miltään osin, mutta jota kunnioitan jääräpäisyytensä vuoksi. Jos ihminen elää mökissä, ja kalastaa elääkseen, hän ei ympäristöään rasita.

Suurin osa Suomen todellisista haja-asutusalueista saattaa mennä pohjimmiltaan tähän lokeroon. Aiheesta on vaikea saada kiihkotonta tietoa, mutta esimerkiksi Tilastokeskuksen selvitys antaa viitteitä tähän suuntaan. Autoilu kuluttaa, mutta henkilökohtaisia ratkaisuja voi tehdä helpommin kuin kaupungeissa.

Oikea alalaita

Oikeaan alalaitaan (luonnonläheinen, ympäristöä rasittava) voisi stereotyyppisesti sijoittaa USA:n autolähiöt. Kaunista ja viihtyisää, mutta autopakon takia tuhoisaa.

Suomessa tähän neliöön menisivät ehkä suurempien kaupunkien satelliittikunnat. On toki ihanaa käyttää kompostivessaa ja kasvattaa omalla pihalla luomuomenoita, mutta jos molemmat vanhemmat ajavat päivittäin eri autoilla Helsinkiin töihin, kokonaisuus on helposti negatiivinen.

Vasen ylälaita

Vasemmassa ylälaidassa (keinotekoinen mutta ei rasita ympäristöä) saattaisi hieman yllättäen olla Singapore.  Tiheästi asutussa kaupungissa on kaiken pakko olla tehokasta: energiantuotanto, rakentamistiheys, liikenne, jätehuolto, jne. Toisaalta Singaporessa ei ole juurikaan mitään luonnonmukaista, ja yhteiskunta on fasistinen.

Olisin turkulaisena varovainen kehumaan Helsinkiä missään olosuhteissa,  mutta Kalliossa asuva ja Kalliossa työskentelevä kirpputorihippi saattaisi mennä tähän kategoriaan.

Oikea ylälaita

Oikeassa ylälaidassa voisi olla monikin Aasian suurkaupunki. Bangkokissa asumisesta on omakohtaista kokemusta, jonka haluaisin unohtaa. Kaupunki on ihmiselämälle kelvoton.

Oikeassa ylälaidassa ei Suomessa ole mitään.  Aivan poikkeuksellisesti (ehkä ainutkertaisesti) ilmaisen tässä kiitollisuutta ja tyytyväisyyttä. Karmeimmillaankaan Suomi ei ole erityisen karmea.  Siitä on syytä olla kiitollinen, ja juuri sen tilanteen säilyttämisen takia itsekin luonnonsuojeluliikkeessä puuhastelen.

En oikein tiedä mitä kautta ärinäni lopulta päätyi tähän sentimentaalisuuteen.   Ehkä itsenäisyyspäivän läheisyys herkistää.  Menköön tämän kerran.

Toivotan lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää, ja arvostakaa sitä mitä meillä on,  oli se ekologista tai ei.

Muista ympäristöaiheista täällä sekä  täällä. Facebook-keskustelua aiheesta täällä.

Screen shot 2014-12-04 at 8.15.12

 Isänmaata kauneimmillaan. Kuvalähde: MTV3

4 thoughts on “Äreys, ekologisuus ja isänmaa”

  1. Jo vain. Sitä minä vaan, että ekologisen ryöstöviljely ärsyttää ehkä eniten yritysten brändäyksessä. Mikä tahansa ja kuinka hyvänsä toimiva yritys voi liimata nettisivunsa, tuotteensa ja esitteensä täyteen viher-eko-bio-green force -tarroja ja pestä näin kasvonsa vihreällä. Paikalle voidaan tilata myös konsultti, joka ‘auditoi’ (yksi sanainhokeistani), ja suurta maksua vastaan lyö yrityksen kylkeen sertifikaatin. Propagandaa, joka menetti merkityksensä jo kauan sitten.

Comments are closed.