Suomalaiset pierutrendit

Pieru naurattaa aina, väitetään. Pitääkö väite paikkansa?  Trendianalyysi kyseenalaistaa tämän. Tarkempi penkominen kuitenkin paljastaa kiehtovia yhteiskunnallisia asioita.

Tein Google Trends-haun sanalle “pieru“. Kuvaajat normalisoidaan niin, että korkein aikajaksolle osuva luku on aina 100. Kuvaajien tulkinta ei ole täysin yksikäsitteistä, mutta periaatteessa ne kuvaavat sitä, miten suosittu hakusana on ollut kaikkiin hakuihin verrattuna.

Pieru

Trendi on hieman yllättävä. Vuosina 2004-2007 pieru on kiinnostanut suomalaisia eniten. Sen jälkeen mielenkiinto on kuitenkin vähentynyt. Pieru kiinnostaa eniten Keski-Suomessa, mikä lienee varsin odotettu tulos.

Geo

Tulosten tulkinta edellyttää jonkinlaista kalibrointia. Itsestäänselvät referenssitermit ovat tietysti “pimppi” ja “kikkeli”. Oli odotettavissa, että pimppi kiinnostaisi suomalaisia enemmän kuin pieru, ja näin näyttää myös olevan. Kikkeli ei juurikaan eroa pierusta.

Kik

Sama laskeva trendi on silti nähtävissä myös pimpille. Maantieteellisesti pimppi kiinnostaa eniten Tampereella, kikkeli taas Pohjois-Pohjanmaalla. Pimpin kohdalla huomataan Googlen vahva tekoälykehitys. Se osaa heti tarjota loogisen lisähaun.

Tis

Myös hakuyhdistelmät ovat mielenkiintoisia. Pierun kohdalla yleisimmät hakusanat ovat olleet “pahanhajuinen pieru” sekä “pieru mies”. Pimppi on osunut käsiin mm hakusanoilla “paras pimppi” ja “karvainen pimppi”. Kikkeli taas osoittautuu yllättävän poliittiseksi hakusanaksi: yksi yleisimmistä hakuyhdistelmistä on “teuvo hakkarainen kikkeli”.

Voisiko näistä tuloksista päätellä, että suomalaisten netinkäyttö on aikuistunut vuoden 2007 jälkeen? Ehkäpä tulos johtuu siitä, että Googlen alkuaikoina sitä käyttivät lähinnä nörtit joita kiinnosti pieru ja pimppi, mutta nyt käyttäjäkunta on aikuistunut?

Ei näytä todennäköiseltä. Hakusana “alaston” antaa tällaisen trendin. (Vuoden 2011 tiputus on luultavasti artefakti joka johtuu Googlen sisäisistä muutoksista).

alas

Googlen kuvahaku on merkittävästi parantunut vuoden 2007 jälkeen, ja niinpä se kansanosa joka tekstipohjaisesti haki pimppiä 2000-luvun alussa hakee nyt kuvapohjaisesti alastonta. Tämä kansanosa kattanee osapuilleen suomalaiset miehet.

Mitä yhteiskunnallisia johtopäätöksiä tästä voisi vetää? Aihe vaatii vielä lisätutkimuksia, mutta alustava tulkintani on  positiivinen. Suomen ikäpyramidi on sellainen, että miehet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana keskimäärin ikääntyneet.  Emme kuitenkaan ole keskimäärin aikuistuneet. Hyvä me.

Kirjoittaja on ollut suomalainen mies jo vuodesta 1972. Lisää epämääräistä laskentaa: WeirdMath. Lisää epämääräisiä kirjoituksia: Perjantaikirjoitukset