GMO ja luonnonsuojelu: toisenlainen näkökulma

 

En ole varma olenko jossakin määrin yllytyshullu, mutta  minulle väitettiin hiljattain, etten uskalla puolustaa GMO-teknologiaa luonnonsuojelijoille. Uskalsinpas.

Tosin valitsin harvinaisen nynnerön tilaisuuden, eli Turun luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenillan. Kun kyseessä on yhdistys jossa olen ollut aktiivinen jo vuosia ja kaikki ovat tuttuja, niin eihän sellaisessa saa mitään itkupotkuraivareita aikaan vaikka miten yrittäisi.  Hyviä ja särmiä kysymyksiä ja tiukkaa debaattia vain.

Linkin takaa löytyy alustuksen materiaali. Tietääkseni en saanut ketään käännytettyä, mutta ei se ollut tarkoituskaan. Olennaista on saada ihmiset ulos mukavuusalueeltaan ja pohtimaan, miksi ovat sitä mieltä mitä milloinkin ovat.

 

2 thoughts on “GMO ja luonnonsuojelu: toisenlainen näkökulma”

 1. Suomen biotalousstrategia sivu 27, koulutuksen ja tutkimustoiminnan uudistaminen:
  “Biotalouden mahdollisuudet eivät kuitenkaan vielä ole
  yleisesti tunnettuja, minkä vuoksi ne on tuotava yleiseen tietoisuuteen työelämän, tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden motivoimiseksi. Nykyistä koulutustarjontaa voidaan hyödyntää biotalouden osaajien kouluttamisessa kytkemällä uusiutuvat luonnonvarat olemassa oleviin koulutuksiin.”

  Jotenkin eri todellisuudessa Intian tavoitteiden kanssa (alkaa sivulta 4). Implementaatiokin vähän seikkaperäisempi kuin tälläiset heitot. Alalla olevana tutkijana hävettää jonkin verran. Ehkä pitäisi parantaa motivaatioita tuon tietoisuuden lisäämisen kautta…

 2. Täyttä asiaa. Pitää muistaa että tehomaataloudessa viljelijät ostavat jo nyt siemenensä suuryrityksiltä. Tämä on vain kustannustehokkaampaa.

  GMO vastaisuus on myös markkinoiden luomaa. Kuluttajakyselyn mukaan tärkein ruuan terveellisyyteen vaikuttava asia ei ole suola- tai sokeripitoisuus saati rasvaisuus vaan GMO:
  https://twitter.com/mirvalampinen (twiitti #11). Ei ihme että elintarviketeollisuus iskee tähän näillä “GMO vapaa” mainoksillaan. Harvapa tulee ajatelleeksi, että rehuun lisättävä fytaasi (vapauttaa kasveista fosfaattia karjan käyttöön) tuotetaan GMO:issa. Niinkuin toki muutkin entsyymit, jotka ovat arkipäivää elintarvikkeissa.

  GMO ei ole mitenkään teknologiaintensiivistä. Kehitysmaat ovat ajamassa Euroopasta ohi sen sovelluksissa:
  http://www.dbtindia.nic.in/wp-content/uploads/DBT_Book-_29-december_2015.pdf

  http://www.biotalous.fi/wp-content/uploads/2015/01/Suomen_biotalousstrategia_2014.pdf

  Siinä missä Intia menee koulutus innovaatiot edellä, Suomessa biotalous on biomassan käytön lisäämistä. En tiedä mille yleisölle tuo Suomen esitys on suunnattu, mutta hieman hävettäisi esitellä sitä tuon Intian strategian rinnalla…

Comments are closed.