Kohti uutta

Jokaisessa hopeareunuksessa on pilvensä.  Hopeareunus: olen saanut työtarjouksen josta ei voinut kieltäytyä.  Toimin seuraavat kolme vuotta Turun kaupungin Smart and Wise Turku -hankkeessa, ja johdan älyförin pilottiprojektia.  Pilvi:  koska kyseessä on kaupungin joukkoliikenneprojekti, olen jatkossa esteellinen toimimaan joukkoliikennelautakunnassa. Olenkin jättänyt eronpyynnön lautakunnasta.

Mikä älyföri?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on kuljettajaton Föri:  autonomisesti ilman kuskia liikkuva jokilautta. Tuon tarkempaa määritelmää on vaikea antaa antaa, koska vastaavaa ei ole vielä missään.  Ajatusta on Turussa pohdittu jo useita vuosia, ja  konseptin ympärillä on vuosien varrella tehty paljon hyvää selvitystyötä.  Ideoita on paljon. Nyt täytyy sitten päättää mikä on oikeasti mahdollista ja kannattavaa, ja toteuttaa se.

Pilotti on aivan alkutekijöissään, joten vasta kevään mittaan selviää mitä täsmälleen tullaan tekemään. Kun itse työ alkaa vasta ensi viikolla, olen pystynyt keräämään aiheesta lähinnä epävirallisia haja-ajatuksia.

Pidän itse tärkeänä lähteä siitä, että pilotti voi myös epäonnistua. Pilotteja tehdään pienellä rahalla siksi, että nähdään pystytäänkö jokin asia toteuttamaan oikeasti isolla rahalla. Jos ei pystytä, ei pystytä.  Epäonnistuminen ei tietenkään saa olla päämäärä, mutta jos floppi tulee, niin sitten dokumentoidaan että tuli floppi, ja dokumentoidaan mikä meni pieleen, opiksi muille.

Todennäköisesti tämä hanke ei kaadu teknologiaan, vaikka se vaikeaa onkin. Turun saaristossa on jo viime vuonna testattu täysin autonomista maantielauttaa, ja erilaisia enemmän tai vähemmän autonomisia autoja on ollut koekäytössä jo vuosia. Koska tällaisessa hankkeessa on kuitenkin mentävä äärimmäisen tiukasti turvallisuus edellä, yllätyksiä ja viivästyksiä tulee varmasti eteen.

Jos älyföri toteutetaan yksinkertaisimmassa muodossaan, kettinkilauttana Forum Marinumin kohdalla, se voi siis hyvinkin olla teknisesti toteutettavissa.  Kolmessa vuodessa tuskin saadaan aikaan täysin valmista palvelua, mutta  voidaan kyllä arvioida, kannattaako valmiiseen palveluun edetä.

Haastavampaa voi olla perustella, mikä älyförin eksistentiaalinen tarkoitus on. Kyynikko voisi helposti ajatella, että älyföri on nörttien tekninen ratkaisu joka epätoivoisesti etsii  todellista ongelmaa, eikä löydä sellaista.

Pidänkin tärkeänä, että hanketta ei ajatella pelkkänä kertakäyttöisenä wow-juttuna, vaan sitä suunnitellaan alusta alkaen vakavissaan osana kaupunkirakennetta. Aurajokea ei tällä hetkellä pysty ylittämään nykyisen Förin eteläpuolelta ollenkaan. Koska sitä ei kertakaikkiaan pysty ylittämään, melko harva harmittelee asiaa. Sellaista on vaikea kaivata, mitä ei ole koskaan ollutkaan.

Tilanne kuitenkin muuttuu, kun Linnakaupunkia ja jokirantaa jatkossa kehitetään. Jos joen yli ei pääse, kumpaakin puolta joesta kehitetään toisistaan riippumatta.  Jos taas käytettävissä on edullinen ja luotettava yhteys yli joen, niitä voidaan suunnitella yhdessä.  Luotettava yhteys voitaisiin saada aikaan toisella miehitetyllä Förillä. Se ei kuitenkaan ole pidemmän päälle edullinen ratkaisu. Kohtuulliseen hintaan pääseminen edellyttää, että järjestelmä ei vaadi ainakaan kokoaikaista miehitystä.

Tällä hetkellä ei siis ole tietoa, voiko tuollaista edullista ja luotettavaa yhteyttä rakentaa. Siksi tarvitaan tämä pilotti.

Viime hetken jälkikirjoitus: juuri tätä kirjoittaessa huomasin ilonpidon, jota Kakolan funikulaarin toteutus on synnyttänyt. Varhaisimmat havainnekuvat kun ovat aivan erilaisia kuin lopullinen toteutus.  Itse pidän kyllä lopullista toteutusta ihan tyylikkäänä, mutta se on sivuseikka: olennaista on ymmärtää, että älyförinkään tämän hetken konseptikuvat tuskin muistuttavat todellisuutta, ja itse konseptikin varmasti elää vielä.

Olen toiminut Vihreiden edustajana Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa 2017-2019. Tämän työpaikan tuottaessa esteellisyyden olen jättänyt eronpyynnön lautakunnasta 4.2.2019 alkaen. 

Published by

Jakke Mäkelä

Physicist, but not ideologically -- it's the methods that matter. Background: PhD in physics, four years in basic research, over a decade in industrial R&D. Interests: anything that can be twisted into numbers; hazards and warnings; invisible risks. Worries: Almost everything, but especially freedom of speech, Internet neutrality, humanitarian problems, IPR, environmental issues. Happiness: family, dry humor, and thinking about things.

2 thoughts on “Kohti uutta”

  1. Kettinkilautta Forum Marinumin kohdalla kuulostaa vähän hankalalta, kun välillä (lue: aika usein) tarvitsee vähän isompienkin, tai ainakin keskikokoisten, purtiloiden kulkea tosta ylös jokea ja takaisin. No, varmaan tämä otetaan huomioon suunnittelussa.

    1. Tätä selvitetään ilman muuta. Nykyinenkin Föri on toki kettinkilautta, mutta Forum Marinumin edusta on kyllä haastavampi tässä suhteessa.

Comments are closed.

Translate »