Miksi ilmastoskeptikoita on mahdoton “voittaa”?

Ilmastonmuutos on kasa perverssejä osittaisdifferentiaaliyhtälöitä ja sielua riipiviä termodynaamisia mallinnuksia, eikä sitä voi ymmärtää maalaisjärjellä, saati popularisoida. Tässä, näin uskon, on ydinongelma. Skeptikot vaativat aivan perustellusti helppotajuisia selityksiä, ja sellaisia heille pitäisi pystyä antamaan. Mutta kun ei voi.

English version: here.

Sain kimmokkeen tälle ajatuksselle kirjoituksesta, jossa Petteri Järvinen vertasi ilmastonmuutosintoilua uskonnollisiin liikkeisiin. Siinä kirjoituksessa Järvinen ei ottanut kantaa ilmastonmuutokseen sinällään, mutta myöhemmässä kirjoituksessa hän asemoi itsensä selkeästi ilmastoskeptikoksi.

Vihreällä puolella kirjoitus on lytätty täysin, mm sanomalla sitä “hupsuksi”. Olen pitkälti samaa mieltä, mutta käännän silti kysymyksen omiani vastaan. Entäpä jos Järvisen uskontoajatus onkin jollakin tasolla oikea? Kuinka moni ilmastonmuutokseen uskova oikeasti ymmärtää syvällisellä tasolla, miten ilmastonmuutos itse asiassa toimii?

Provokatiivinen väitteeni: ei yksikään. Vielä provokatiivisempi: yksikään ilmastonmuutostutkijakaan ei ymmärrä.

Mitä tarkoittaa “ymmärtää”?

Asian ydin on tuo sana “ymmärrä”. Mitä se tarkoittaa? Kliseisesti se tarkoittaa, että asian “ymmärtää” oikeasti vasta silloin, jos sen osaa selittää kenelle tahansa maallikolle jada jada.

Meteorologiaa vain ei kukaan osaa selittää yhdellekään maallikolle, eikä edes itselleen. Voin sanoa tämän jonkinasteisella taustalla: vaikka fyysikko olenkin, tärkein sivuaineeni oli juuri meteorologia, ja sekä graduni että väitöskirjani sivusivat aluetta. Missään vaiheessa en kuitenkaan koe “ymmärtäneeni” meteorologiasta oikeastaan mitään.

Laskuharjoitukset ja tentit menivät kyllä jollakin tavalla läpi. Harvoin jos koskaan osasin kuitenkaan selittää, mitä olin tekemässä. Ei oikeastaan tarvitsekaan: ammattilaistasolla meteorologia tai mikä tahansa kova tiede on ennen muuta laskujen vääntämistä.

Millaisia asioita ei esimerkiksi voi ymmärtää?

Konkreettinen esimerkki: tiedetään, että päiväntasaajalla on sateista ja kuumaa; noin 30. leveysasteella on kuivaa ja suuria aavikoita (Sahara pohjoisessa, Kalahari etelässä); ja noin 60. leveysasteen kohdalla on sateista ja kurjaa (Suomi). Syynä on ns Hadleyn solu: ilma nousee päiväntasaajalla, laskee 30. leveysasteen paikkeilla, ja nousee taas 60. leveysasteen kohdalla.

Ilmiö on selvästi olemassa. Mutta mistä se johtuu? Lyhyenä oppimääränä toimii vaikkapa University of Wisconsinin kahdeksansivuinen tiivistelmä. Selityksessä on 15 kaavaa joista suuri osa osittaisdifferentiaaliyhtälöitä; mallina se kuitenkin on karkea. Se on siis malli joka on liian monimutkainen ollakseen ymmärrettävä, mutta liian yksinkertainen ollakseen toimiva.

Hadley-soluun liittyy myös anekdootti elävästä elämästä. Yritimme aikoinaan parin opiskelukaverin kanssa saada selville, “miksi” ilma laskee juuri nimenomaan 30. leveysasteella (miksei 45. leveysaste, tai vaikkapa 15?).  Meteorologian laitokselta ei löytynyt ketään, joka olisi pystynyt asian “selkokielisesti” selittämään. Tuskin löytyy edelleenkään. Kyllä selitys on jossakin siellä kaavoissa, mutta ei sitä ymmärtää voi.

Hadley-solun selittäminen on ilmastotieteen ongelmana yksinkertainen ja konkreettinen, jopa triviaali. Jos näinkin perusasia vaatii ammattimaista fysiikan opiskelua, eikä sitä silti “ymmärrä” edes ammattimainen fysiikan opiskelija, miten voi olettaa että kukaan pystyisi “ymmärtämään” aihealueen todella vaikeita ongelmia?

Voiko kansa oppia ymmärtämään?

Järvisen kirjoituksessa on tärkeä pointti. “Ensinnäkin ennusteiden muuttuminen. Oli helppo uskoa ilmastonmuutokseen kun Suomessa oli leutoja talvia. Kylmyys ja lumi piti lisätä ennusteisiin jälkikäteen — tai ainakin sellainen vaikutelma jäi. Uskottavinta olisi tehdä ennuste, joka osoittautuisi ajan myötä paikkansapitäväksi ilman jatkuvaa säätämistä.”

Kyllä. Juuri tähän pitäisi pyrkiä, ja on aivan perusteltua vaatia sitä. Mutta ei onnistu.

Ilmastomallit, samoin kuin kaikki hiukankaan pidemmät sääennusteet, ovat probabilistisia malleja. Tällainen malli voi ilmoittaa, että on 30% todennäköisyys, että Varsinais-Suomessa tulee ukkosia. Koska ukkoset ovat hyvin paikallisia,  tällainen ennuste voi olla täysin tarkka, mutta silti kaikkialla “väärässä”. Turussa voi ukkostaa kolmena päivänä peräkkäin, Salossa ei yhtenäkään.

A-J Punkka on kirjoittanut erittäin pitkistä sääennusteista erinomaisen artikkelin, jossa kuvaa asiaa hiukan toisella tapaa.  “Kausiennuste ei nimittäin kerro mitään päivittäisistä säänvaihteluista eikä etenkään jakson todellisista ääriarvoista. Ennuste voi siis olla täydellinen, mutta herkimpään aikaan sattuva erittäin ankara (joskin lyhytkestoinen) hallajakso voi tuottaa pahat satotappiot.”

Punkka tuntuu kuitenkin olevan optimisti: “Tilanteen mutkikkuuden taustalla suurimpana yksittäisenä tekijänä lienee vähäinen ellei mitätön kansan totuttaminen ja valistaminen uudentyyppisiin ennusteisiin.” Ehkä kansan siis voisi kouluttaa ymmärtämään, mitä tutkijat itse asiassa tarkoittavat?

Vahvasti epäilen, edes sääennusteiden suhteen. Ääripäissä ehkä. Jos ennuste antaa neljänä kesänä peräkkäin 90% todennäköisyyden, että juhannus on helteinen, ja kaikkina juhannuksina sataakin räntää, voi jo matemaattisestikin katsoa että ennuste on reilusti pielessä.

Kuitenkin jo tässä ollaan toivottoman äärellä. Oletetaan, että juhannukseksi 2014 ennustetaan 90% todennäköisyydellä hellettä, ja silloin sataakin räntää. Voidaanko heinäkuussa 2014 todeta, että ennuste meni pieleen? Ei. Yhden vuoden perusteella siitä ei voi sanoa yhtään mitään. Ennusteen mukaan oli 10% todennäköisyys, että juhannuksena olisi muuta kuin hellettä. Ehkä 2014 sattui olemaan se yksi vuosi kymmenestä, jolloin näin tapahtui.

Miten tämän pystyy selittämään maallikolle, kun itsekin asian täysin ymmärtävänä kiroaisin oikeassa elämässä Ilmatieteen laitoksen alimpaan helvettiin juhannukseni pilaamisesta?

Missä mättää: heuristiikat

Ihmisaivoja ei ole luotu ymmärtämään todennäköisyyksiä, vaan pysymään hengissä savannilla.  Ihmisaivot tuottavat heuristiikkoja, yksinkertaisia malleja jotka melkein aina toimivat, mutta jotka eivät hallitse monimutkaisia abstrakteja todennäköisyyksiä. Kahneman&Tverskyn hilpeä kirja on täynnä esimerkkejä. Edes todennäköisyyslaskennan ammattilaiset eivät oikeassa elämässään hallitse abstrakteja todennäköisyyksiä, jos sellaisia heille heitetään eteen yllättäen.

On aivan oikein, että ihmiset vaativat selityksiä, joita he voivat ymmärtää. Se on jopa äärimmäisen suotavaa. On traagista, että juuri tässä nimenomaisessa äärimmäisen tärkeässä tapauksessa tällaisia selityksiä ei ole.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Ei harmainta aavistusta.  Ehkä auttaisi, jos me ilmastonmuutokseen uskovat myöntäisimme, että jollakin tasolla kyseessä todellakin on “uskon asia”. Kukaan meistä ei ole käynyt läpi edes pientä osaa tutkimuksista. Käytännössä joudumme “uskomaan” siihen, että IPCC:n raportin koonneet gurut ovat olleet rehellisiä ja asiantuntevia.

Onko tämä silti sokeaa “uskoa”? Mielestäni ei. Periaatteessa kuka tahansa voi lukea itsensä fysiikan tohtoriksi, alkaa seurata kirjallisuutta, ja selvittää asioita matematiikan tasolla. Vaikka asioita ei voi “ymmärtää”, matematiikkaa voi. Kaikki tieto on periaatteessa saatavilla, vaikka kukaan ei sitä kokonaisuutena hallitsekaan. Ei tämä silti vahva argumentti ole. Jos kaikki olisivat fysiikan tohtoreita, maailma olisi, no, ei ainakaan parempi paikka.

Tiede on myös itseään korjaava prosessi, joka perustuu jatkuvaan kritiikkiin ja teorioiden muokkaamiseen. Jos teoria ei vastaa todellisuutta, ennen pitkää teoria kaatuu. Tämä tarkoittaa tosin sitä, että teorioita joudutaan hienosäätämään jatkuvasti — juuri sitä, mistä Järvinen tiedemaailmaa kritisoi. Suo siellä, vetelä täällä.

Olen myös nähnyt tiedemaailmaa sisältäpäin, muutaman tutkijanpestin kautta. Se antaa raikkaankyynisen syyn uskoa siihen, että tiedeyhteisö toimii ilmastonmuutosasiassa avoimin kortein. Niin kaunaisessa ja riitaisassa yhteisössä ei nimittäin mikään salaliitto pysyisi tuntia kauempaa hengissä. Jos joku saa mahdollisuuden puukottaa kaveriaan akateemisesti selkään, hän sen myös epäröimättä tekee.

Juuri akateemisen maailman pikkumaisuus on suurin syy, miksi ainakaan denialistien suuret salaliittoteoriat eivät ole uskottavia. Tätä pikkumaisuutta on kuitenkin hieman vaikea kommunikoida suurelle yleisölle.

Ja laajempi kysymys — mitä pitäisi tehdä, jos on mahdotonta tuottaa sellaisia selityksiä joihin ihmisillä on oikeus — siihen en tiedä vastausta.

Muita kirjoituksia ympäristöstä: täällä

6 thoughts on “Miksi ilmastoskeptikoita on mahdoton “voittaa”?”

 1. Mainioita pointteja. Skeptikoilla, jos heitä nyt sellaisiksi voi nimittää, on myös yksi etu puolellaan: se, että he ovat yleensä avoimia keskustelulle.

  Dialogi menee yleensä karkeasti ottaen näin. 1) Henkilö A nostaa keskustelun osaksi jonkin – yleensä varsin hatarasti tieteellisen – julkaisun, tai pahimmillaan kontekstista irrotetun osan siitä. Tätä hän käyttää todisteena siitä että hän on ollut vuosikymmeniä oikeassa. 2) Henkilö B lukee lähdemateriaalin, löytää siitä ongelman ja yrittää tämän avulla – tai pahimmillaan keksii päästään – osoittaa ongelmia henkilön A maailmankuvassa. 3) Henkilö A vastaa: “Höpö höpö”. 4) GOTO 1

  Huomannette, etten määritellyt henkilöiden A tai B “skeptisyyden” määrää äsköisessä leikissä? En tiedä, onko ongelma yleisesti ottaen internetin kevytkenkäisessä copypaste-kulttuurissa vai onko ilmastokeskustelun ympärille vain tosiaan pesiytynyt kaksi epäsuhtaisinta leiriä sitten tieteellisepainotteisen dialogin historian. Joskus tuntuu siltä, että näin netitse on täysin mahdotonta käydä rakentavaa keskustelua. Jos ns. ammattilaisilla, eli esimerkiksi Toiviaisella ja Järvisellä – ammatikseen viestivillä ihmisillä – ei asia järjesty “höpö höpöä” pidemmälle, voinemme me muut nostaa kädet pystyyn?

  Itse uskon nykyisen ja lukemani tiedon valossa vahvasti siihen, että ilmastonmuutos on yhä yksi vakavimpia uhkia tulevaisuudessamme. Mutta voi herranen aika että joskus hävettää olla tässä leirissä.

  1. Tylysti tiivistetty… Mutta täsmälleen noin se vuokaavio näyttää menevän. Ja kyllä “meidän” leirissä tosiaankin on aikamoisia UFO-miehiä, jos on vastapuolellakin.

   Oikeastaan tuntuu että koko keskustelu pitäisi buutata uudelleen, koska ei nykyisessä ole mitään järkeä. Niin kauan kuin kaikki osapuolet kuvittelevat että on mahdollista tehdä tarkkoja piste-ennusteita, ollaan aivan pihalla.

   Selvää on lähinnä se, että maapallo ei ole termisessä tasapainossa: auringon säteilyenergiaa varastoituu nyt liikaa maapallolle, ja se johtuu ihmisen toiminnasta. Mutta mihin ja missä muodossa se energia tarkkaan ottaen varastoituu: epäselvää (energia ei katoa mutta voi muuttaa olomuotoa), mutta tietoa saadaan koko ajan lisää. Mitä ja milloin se aiheuttaa paikallisella tasolla: no idea, mahdoton ennustaa.

   Nyt väännetään siitä, että miten monta senttiä merivesi Helsingin kohdalla nousee vuonna 2050 (onko se 19 senttiä jolloin ei tarvitse tehdä mitään, vai 119 senttiä jolloin me kuollaan kaikki). Kun kuvitellaan että luku tiedetään, kuvitellaan että voidaan tehdä varautumissuunnitelma. Oikeasti ainoa mihin voidaan varautua on se, että ei tiedetä, ja silloin suunnitelman pitää olla tarpeeksi joustava molempiin suuntiin.

   (Tietysti ihanteellista olisi että varautumisen sijasta pohdittaisiin pitäisikö itse mekanismiin yrittää vaikuttaa vaikka päästöjä vähentämällä. Mutta aika utopistinen ajatus).

 2. Molemmilla hyviä pointteja. Tiede ei kerro “lopullisia totuuksia”, vaan tämän hetken parhaan ymmärryksen asioista. Ymmärrys muuttuu kun faktoja tulee lisää. Se on se tieteen vahvuus, mutta myös sen kirous.

  @Mika: Tuo hitaus on täysin totta. Helposti menee 20-30 vuotta ennen kuin tiede pääsee konsensukseen mistään. Se on taas niitä asioita jotka ovat sekä siunaus että kirous: kun konsensus lopulta syntyy, se on melko rautaisesti testattu läpi, mutta siinä voi mennä sukupolvi tai kaksi.

  Ja tämä muuten on jokseenkin briljantti lause: “myös ihmisen aiheuttamaan ilmastonlämpenemiseen uskova ja toimia sen vähentämiseksi kannattava ihminen voi olla ja oikeastaan pitäisi olla myös jossain määrin skeptikko.” Kyllä! Olen itsekin “piiloskeptikko” siinä mielessä, että en usko että meillä on oikeastaan mitään kuvaa siitä, mitä tarkkaan ottaen tulee tapahtumaan.

  Yksinkertaisin malli minkä suostun ymmärtämään on tämä: auringon säteilystä varastoituu tällä hetkellä ylimäärä energiaa johonkin päin maapalloa (ilmaan, vesiin, jäähän, ikiroutaan, kasveihin, jokin muu, mikä?). Se kuuluisa +2 astetta on loppujen lopuksi lähinnä mittari sille ylimääräiselle latentille energiamäärälle, joka maapallolle on kertynyt. Olennaista on se, miten se energia alkaa purkautua.

  Muutosta tulee, joillakin alueilla rajua, joillakin ei paljon mitään, mutta olemme täysin pimennossa siitä miten, missä, ja milloin. Se on käytännössä vielä pelottavampaa kuin varma tieto siitä, että jokin tietty katastrofi olisi tapahtumassa. Juuri tuolla epävarmuudella olisi mielestäni jo syytä pelotellakin.

  Mutta vaikeita kysymyksiä heitit kaiken kaikkiaan. Useimpiin en löytänyt kunnon vastauksia.

 3. En kaappiskeptikkona puutu aiheeseen ollenkaan, mutta tuossa oli yksi mielenkiintoinen lause: “teorioita joudutaan hienosäätämään jatkuvasti”. Tämä on se suurin pointti tieteessä mitä maallikko ei tunnu ymmärtävän. Maallikon mielestä joku on joko totta tai sitten se ei ole, eli jos teoriassa on jotain vikaa niin silloin se on kokonaan rikki. Tästä esimerkkinä vaikka evoluutioteoria vs. kreationistit. Huvittavaa tässä on tietysti se että Petteri, joka on ainakin joskus osoittanut tieteellistä ajattelua, ei tätä ymmärrä…

 4. Tässä ollaan kyllä erinomaisesti asian ytimessä. Mutta asia ei ole vielä näinkään selkeä, että tieteeseen voisi luottaa koska tiedemaailma toimii. Sääennusteitten lisäksi esimerkiksi talousasiat on yksi sellainen asia, mistä uutisoidaan paljon ja mistä ihmiset oppivat ettei asiantuntijoihin voi luottaa. Kreikka ei tarvitse lisätukia, sanovat asiantuntija, mutta sitten kuitenkin tarvitsee. Ja paljon muitakin on.

  Kannabiksesta oli jännä juttu juuri, kun yksi tunnetuimmista lääketieteen asiantuntijoista Dr. Sanjay Gupta vaihtoi mielipiteensä kannabiksesta, mm. sanoin “We have been terribly and systematically misled for nearly 70 years in the United States, and I apologize for my own role in that.” (http://edition.cnn.com/2013/08/08/health/gupta-changed-mind-marijuana/). Ok, tiede toimii taas, fiksu ihminen korjasi mielipiteensä, mutta 70 vuotta on aika pitkä aika.

  Ja ne mekanismit miksi skeptikot epäilevät ilmastotieteen olevan biasoitunut on ihan valideja syitä eli uutinen on se, että joku uhkaa meitä. Uutinen on, jos lämpötilan kasvu aiheuttaa tulvia, myrskyjä ja nälänhätää. Jos ilmaston lämpenemisestä löytyy jotain posiviista tai negatiivista kumoavaa, se ei ole yleensä uutinen, ja tutkimuskeskusten rahoitus nykyään riippuu “yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta” eli uutisiin pääsemisestä. Samoin on ymmärrettävää, että uhkakuvilla saa rahoitusta.

  Tulee eteen tällainen tiedepoliittinen kysymys, että jos uhkia on, niin pitääkö niitä korostaa ja yleisöä pelotella, jotta asialle tehtäisiin jotain? Vai pitääkö silti pitää tiedotuksen neutraalius ja sitä kautta tieteellinen uskottavuus?

  Otsikon kysymys oli miksei ilmastoskeptikoita voi voittaa. Ajattelin että siksi, koska myös ihmisen aiheuttamaan ilmastonlämpenemiseen uskova ja toimia sen vähentämiseksi kannattava ihminen voi olla ja oikeastaan pitäisi olla myös jossain määrin skeptikko.

  Mutta skeptikkouden oikea aste? Kuinka paljon varmanpäälle päätökset pitää tehdä? Vaikeita kysymyksiä ja ei kai se muu auta kuin luottaa asiantuntijoihin. Se mitä ihminen voi ehkä tehdä on yrittää vaatia, että tiedeyhteisö saisi toimia ilman vääristävää poliittista tai taloudellista painetta…

Comments are closed.