Blindspin 6: Haemme vapaaehtoisia

Haemme ensi viikosta (21.7.) alkaen vapaaehtoisia koehenkilöitä koehenkilöitä Blindspin-tutkimusprojektiin.  Blindspin on joukkoistettu vapaaehtoinen Open Science – tutkimushanke. Sen tarkoitus on selvittää riskejä, joita tarkkaavaisuuden herpaantuminen voi tuottaa pyöräilyssä.  Projektisivu: http://www.zygomatica.com/blindspin

Riskejä selvitetään ns okkluusiotestillä.  Siinä koehenkilö käyttää erityisvalmisteisia laseja, joiden läpinäkyvyyttä hallitaan sähköisesti. Ajo suoritetaan normaalilla suoralla pyörätiellä joko Turussa tai Kaarinassa, ja se kestää noin tunnin. Pyörätie on harvaliikenteinen, mutta ei muulta liikenteeltä suljettu. Mikäli tiellä on muuta liikennettä, koe keskeytetään kunnes tie on taas tyhjä.

Koesuorituksessa laseja ohjataan niin, että ne ovat normaalitilassa läpinäkymättömät. Koehenkilö pystyy tangossa olevaa kytkintä painamalla saamaan lasit läpinäkyviksi 500 millisekunnin ajaksi, minkä jälkeen ne taas pimenevät. Koehenkilö saa lasit jatkuvasti läpinäkyviksi pitämällä kytkintä koko ajan alhaalla.

Kokeessa haetaan turvallisen pyöräilyn maksimeja ja pyöräillään kaupunkinopeuksilla. Koehenkilön tulee siis koko ajan pyrkiä turvalliseen ja teknisesti virheettömään suoritukseen. Mikäli kokeen järjestäjät katsovat, että ajosuoritus on vähänkään turvaton, he ohjeistavat koehenkilöä ajamaan turvallisemmin. Turvattoman ajon osalta mittauksia ei voida käyttää analyysissä. Mikäli järjestäjät katsovat, että koehenkilön ajosuoritus on edelleen turvaton, he voivat keskeyttää kokeen kokonaan.

Erillisessä vapaaehtoisessa lisäosassa koehenkilö voi pyrkiä ajamaan maksiminopeudellaan, joka voi olla suurempi kuin suositeltu kaupunkinopeus.

Koehenkilö voi koska tahansa keskeyttää kokeen. Koe voidaan myös suorittaa useassa osassa, eri päivinä. Koehenkilöllä on myös oikeus kieltää koetulostensa käyttö siihen asti, kunnes tulosten analysointi alkaa. Tulosten analyysissä koehenkilöt anonymisoidaan, eikä heitä voi tunnistaa koetuloksista. Tuloksia tullaan julkaisemaan Creative Commons-lisenssin alla, mutta tarkka julkaisutapa tai -paikka eivät vielä ole tiedossa.

Kokeet voidaan tehdä koehenkilölle parhaiten sopivaan aikaan, joko Turussa Kuralan lähellä tai Kaarinassa Piikkiön lähellä. Turku on ensisijainen suorituspaikka. Koehenkilöille tarjotaan kelin mukaan mehutarjoilu, mutta muita palkintoja meillä ei ole varaa tarjota.

Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan lisää, pyydämme ottamaan jompaankumpaan yhteyshenkilöön yhteyttä sähköpostitse:

See also Blindspin project page.

2012071210591831992

Koetta ei suoriteta näin. (Kuvalähde: study-in-china.org