Mitä opin tänään / What I learned today

Tänään opin, että ihminen voi purra omaa sormeaan korvansa kautta. Today I learned that you can bite your own finger through your ear.

Koejärjestely: työnnä etusormet korviin, kynsi taaksepäin. Lonksuta leukojasi. Huomaat, että rouskutat samalla sormiasi.

Yleistasolla anatominen selitys on yksinkertainen (ks kuvat). Leukanivelen (englanniksi) ympärillä ja takana, aina korvaan saakka, on monimutkainen joukko lihaksia ja jänteitä. Kun leukanivel liikkuu, myös korvan alueen lihakset liikkuvat. Sormessa tuntuu kuin nivel purisi sitä suoraan, mutta on mahdollista että kyseessä ovat muut lihakset — yksityiskohdat ovat monimutkaisia.

Elämä on tylsää, mutta silti jännää!

Experimental setup: push your index fingers into your ears, nails to the back. Chomp your jaws. You will feel your fingers being chewed on.

At the general level, there is a simple explanation (see Figures). The temporomandibular joint (Wikipedia) is surrounded by a complex machinery of muscles and sinews, extending all the way back to the ear. When the jaw moves, these muscles are activated. The finger feels either the force of the joint directly, or the motion of these other muscles — the details are complex.

Life may be boring, but it is interesting!


SkulljpgLuut / bones. Adapted from  Wikipedia: Temporomandibular joint

 

Lihakset_what-when-how-com

Lihakset / muscles. Source: what-when-how.com