Työttömät urheilemaan? (Perjantaikirjoitus)

On esitetty, että pitkäaikaistyöttömät pitäisi laittaa töihin vaikkapa vanhainkoteihin, urheiluseuroihin, ja oikeastaan melkein mihin tahansa. Epäselväksi joskus jää, maksettaisiinko heille palkkaa vai olisiko kyseessä “kuntouttava työtoiminta”.

Jos korvaus on asianmukainen, idea ei oikeastikaan olisi huono. Suomalaisessa eetoksessa tämäntyyppisiä ihmisläheisiä  palveluammatteja ei vain oikein arvosteta. Mutta nämä ovat tulevaisuus.  Niissä ihmistä ei voi korvata roboteilla eikä työtä siirtää Aasiaan. Tällä hetkellä niitä ei haluta tehdä, koska ne koetaan rasittaviksi ja jotenkin alentaviksikin, mutta sen asenteen on pakko muuttuua pikkuhiljaa. Rehellistä ja tarpeellista työtä nämä ovat.

Siitä huolimatta pakkokyynisyys nostaa päätään.  Jos ja kun idea toteutetaan normaaliin viranomaiskuntoutustyyliin käskyttämällä kyvytön tekemään vääränlaista tarpeetonta, siinä on loistavan kotimaisen komedian aineksia.

Päähenkilö voisi olla vaikkapa sattumanvarainen fyysikko nimeltään Jukka Mäkilä. En ajattele ketään erityistä ihmistä, mutta Jukka voisi olla antisosiaalinen, ylipainoinen, kireähermoinen, peruskatkera, ylikoulutettu ja alitaitoinen.  Suomalainen mies, toisin sanoen.

Jukka auttaa urheilijoita

Jukka jaksaa juosta Cooperin testissä nippa nappa viisisataa metriä. Siksi hänestä tehdään pakkojänis neljänsadan metrin juoksuun. Jukka saa infarktin.

Jukka auttaa lapsia

Jukan hermot eivät kestä ihmisiä, mutta vielä vähemmän ne kestävät lapsia. Siispä Jukka laitetaan pakko-ohjaajaksi ADHD-lasten toimintaleirille. Jukka saa tinnituksen ja verisuoni poksahtaa päässä.

Jukka auttaa invalideja

Jukka ei siedä hidastelua, joten hänet laitetaan pakkoavustajaksi pyörätuolipotilaalle. Jukka kompastuu ylämäessä, ja onnistuu jäämään työntämänsä pyörätuolin alle. Jukka halvaantuu.

Jukka auttaa eläimiä

Jukka vihaa eläimiä. Siispä hänet laitetaan pakkohoitajaksi eläintilalle. Hevonen säikähtää kun Jukka karjuu lampaalle, ja potkaisee Jukkaa päähän. Jukan päähän tulee reikä.

Jukka auttaa vanhuksia

Jukka on vertahyytävän laulutaidoton, joten hänet laitetaan pakko-ohjaamaan dementiamummeleiden kuoroa. Jukka laulaa.  Mummelit saavat infarktin.

Ugly FBpic2-smallJukka voisi olla vaikkapa tämän näköinen.

Lisää näkemyksiä työttömyydestä täällä.

3 thoughts on “Työttömät urheilemaan? (Perjantaikirjoitus)”

  1. Tästä sais hyvän nettisarjakuvan. Aina viimeisessä ruudussa kuollaan.

Comments are closed.