Energiajäte ja hyötyjäte: Kuka mitä häh?

“Energiajäte on eri asia kuin polttokelpoinen jäte. Hommatkaapa ite tarrat astioihin.” —-  “Sekajäte nimenomaan on sitä poltettavaa jätettä…haloo.” —- “No HALOO kyllä säilyketökit on sekajätettä..” —- “Kun on vain yksi astia, sekajäte, joka menee nytkin jo polttoon.” —- Miksi meidän taloyhtiössä on edelleen oranssi energiajäte-astia ja harmaa sekajäte-astia?”

Who’s on first?   Normaalisti en naura kenellekään ja ikinä en siteeraa nettikirjoittelua, mutta nyt teen poikkeuksen. Juuri viime viikolla kirjoitin kierrätyksen hankaluudesta. Kuinka ollakaan, tämän viikon Kalevassa oli artikkeli jonka yleisökommentit kertovat enemmän kuin tuhat blogia (Kotitalouksien jätteiden lajittelu tökkii). Näistä kommenteista saisi pienin muokkauksin Kummeli-sketsin.

“Ei minulle ainakaan ole tullut mitään tiedotetta, että sekajäteastia olisi nykyään polttokelpoista jätettä sisältävä astia.”

“Onpas. Vai laitoitko sen kenties samantien (seka)jätteeseen?”

“Hyvä on laittaa kun laatikoissa ei ole merkintöjä ja lajitteluohjeista puuttuu ohjeet mitä saa laittaa poltttoon (kun polttoa ei mainita missään sanallakaan, mitkä laatikot menee ja mitä niihin saa laittaa), näin ainakin SATO:n asunnossa. 

“Jos nyt jutussa olisi ollut lista, että mitä saa laittaa ja mitä ei, niin ehkä olisin oppinut jotain. Sekajätteeseen menee meillä ainakin mm. säilyketölkit, saako niitä pistää?”

“Laita säilyketölkit metallin keräykseen.”

“No HALOO kyllä säilyketökit on sekajätettä.. kuka omakotiasuja viitsii kiikuttaa säilyketölkkejä kierrätyspisteeseen? Eri asia kerrostaloalueiden keskitetyissä kierrätyspisteissä.”

“Minulla on sopimus sekajätteen hakemisesta, ei energiajätteen.”

“Sekajäte nimenomaan on sitä poltettavaa jätettä…haloo.”

“Kun on vain yksi astia, sekajäte, joka menee nytkin jo polttoon.”

“Ehkä olisi voitu jakaa kotitalouksiin kunnon kierrätysoppaat niin tietämättömätkin osaisivat lajitella ja tietäisivät minne sen vaihdelaatikon voi toimittaa (ilmaiseksi) jatkossa.”

“Onhan ne jaettu, jo vuosikausia.”

“Eihän sinne sekajätteeseenkään saa laittaa mitä tahansa! Ne menee nykyään poltettavaksi nekin.” 

“Mutta kun sun sekajäte justiinsa meneekin polttoon…ilman että teet mitään. Ei sitä energiajätteeksi muuteta, se on mennyt Laanilaan kesästä asti.”

“Meidän taloyhtiön jäteastiassa on kyltti SEKAJÄTE, jos olisi astia nimeltä ENERGIAJÄTE niin muutkin ymmärtäisivät laittaa siihen vain palavia jätteitä.”

“Energiajäte on eri asia kuin polttokelpoinen jäte. Hommatkaapa ite tarrat astioihin.”

“No kun se sekajäte ON sitä polttokelpoista jätettä…eli nimenomaan sekajäte menee polttoon. Kahta astiaa ei tarvita. Vaihdat vaan tarran. Ilman tarraakin sun sekajäte menee Laanilaan eli turhaa meuhkaa…”

“Miksi meidän taloyhtiössä on edelleen oranssi energiajäte-astia ja harmaa sekajäte-astia,eri auto tyhjentää astiat..mikä järki tässä on??”

“Oranssiin energia-astiaan laitettua poltettavaa jätettä ei viedä suoraan Kemiran ekovoimalaitokselle eli sitä voidaan polttaa muissakin laitoksissa toisin kuin sekajätettä. “

“No nyt saa ilmeisesti tunkea syyskuusta alkaen roska-astiaan kuivaa risukkoa,kantoja jos lootaan mahtuu,muovia,lautaa,vaneria, polkupyöränrenkaan ym. polttokelpoista roskaa.”

“KAIKKI on polttokelpoista jätettä kunhan uunissa on tarpeeksi kuuma..”

“Mihin pannaan tavalliset roskiin menevät jätteet, jos sekajätteisiin saa laittaa vain polttoaineeksi kelpaavaa materiaalia?”

“Monelta on saattanut mennä ohi mediassa tämä ekovoimalaitokseen liittyvä muutos kotitalouksien jätehuollossa.” 

Niinpä.  Vakavasti ottaen, ei tämä ole mikään naurun paikka. En muuten halua nostaa juuri Oulun jätehuoltoa kepin nokkaan, pahoittelen. Kaikkialla on samanlaista.

Suunnittelun ykkössääntö: jos asiakas ei ymmärrä systeemiä, se on systeemin vika eikä asiakkaan. Jos käytettävyys puuttuu, puuttuu kaikki.

Oulussa ja muuallakin on nyt vapautunut eräistäkin suurfirmoista UX-eksperttejä (käytettävyysosaajia). He ovat nykyoloissa vähään tyytyväisiä eivätkä paljon laskuta.  Ja saisivat ehkä tilannetta selkeytettyä juuri siksi, että tulevat perinteisten piirien ulkopuolelta. Olisiko syytä harkita?

Aiempi kirjoitus: Energiajäte ja hyötyjäte: Ei energiahyötykäyttöön.

Jätteisiin liittyviä muita kirjoituksia: Jätteet

(Kuva: Sami Jumppanen)

 

6 thoughts on “Energiajäte ja hyötyjäte: Kuka mitä häh?”

 1. Jäi käteen lause: “the question remains…”. Nyt kun on vuosia jollain tasolla kierrättänyt, niin ei ole lainkaan mahdoton ajatus opetella uutta kierrättämisessä. Samalla voi kuitenkin hyvin ajatella, miten helposti ihminen a) sivuuttaa kierrätysohjeet (liian hankalaa, ei jaksa) ja b) on välinpitämätön (kyllä ne muutkin laittaa miten sattuu, miksi pitäisi itse vaivautua). Ihan sama missä tahansa aihepiirissä: aina löytyy niitä, jotka jaksavat epäillä järjestelmien a) toimivuutta b) tarkoitusta ja vielä kehtaavat sanoa, että ne on tehty lähinnä ihmisten kiusaksi. Todella huono läppä, jos se sitä on. On paljon helpompaa kaikille, kun vain yrittää edes tehdä jotain, eikä aina haraa vastaan! Joskus olen miettinyt, että Suomessa ei ole tarpeeksi auktoriteetteja eikä sanktioita, mutta tämä menee jo vähän ohi… ;)

  1. Pitää muistaa suomalaisen kansaluonteen erityispiirteet: jos aletaan uhitella että tulee sanktiota jollei kierrätetä oikein, niin kaikki biojäteastiat on välittömästi täynnä autonraatoja. Meitä ei määräillä, prkl. :-) Kyllä tässä pitää vaan yksinkertaisesti olla realisti ja hyväksyä että

   a) Kaikki ei suostu pelaamaan samoilla pelisäännöillä, jolloin systeemin on oltava tarpeeksi joustava ja robusti kestämään se.

   b) Niille jotka pelaavat säännöillä, systeemin on oltava niin helppo ja läpinäkyvä että sen noudattaminen ei vaadi edes ajattelua.

   Kierrätys toimii siis kaikkein parhaiten silloin jos sitä ei edes huomaa, eikä siitä tehdä isoa numeroa. Tässä täytyisi kierrätysihmistenkin mielestäni olla inhorealisteja. Ei kaikkia vaan kiinnosta, joten muokataan systeemi heidän ympärille, eikä yritetä muokata heitä systeemiin sopiviksi. Not gonna happen.

   1. Juuri näin – kuten sanoin, alkoi mennä vähän ohi. Eka lause olisi riittänyt :)

 2. Juu nääs. Me Oululaiset olemme ylpeitä Kalevan keskustelupalstan kirjoitusten tasosta. Missään muualla ei ole niin paljon tyhmiä ihmisiä päästetty tietokoneen ääreen. Minäkin sinne trollaan omaksi ilokseni ihan päivittäin. Viimeksi artikkeliin “Säteilylämmitin sytytti pihakalusteet tuleen” -> “Voi kamala, miksei STUK tee mitään ja miksei siitä tiedoteta jos säteily on Oulun alueella niin voimakasta!” Moderaattori on vain tainnut laittaaa minun IP-osoitteeni erityistarkkailuun ja enää vain noin 50% kirjoitelmistani pääsee tuonne läpi…

  1. No mää ole Turuust, joten tasavertaisia ollaan. :-) Loistava trolli muuten.

   Tarkoitus EI siis ole nauraa oululaisille (niin hauskaa kuin se aina onkin) vaan osoittaa missä mennään laajemmin. Samaa tuskaa se on kaikkialla. [Pete on vanha kaverini, eikä ole kovin häiriintynyt, vaikka siltä saattaa kuulostaakin].

Comments are closed.