Jätteet

Miksi jätteet kiinnostavat? Tätä moni kysyy.  Se on jo abstraktina systeeminä kiehtova.  Miten jäte syntyy? Miten se kiertää? Mitä sille tehdään? Kuka tekee ja millä rahalla? Mitä sille tehdään jatkossa? Miksi se kiinnostaa Italian mafiaa? Se on systeemitasolla monimutkainen, se on suljettu maailma, se vaikuttaa yhteiskuntaan, eikä kukaan halua kuulla siitä. Mikä siinä siis ei olisi mielenkiintoista?

15.10.2012. Jätteille pakettipeltojärjestelmä? “Suomen jätebisneksellä on jokin logiikka, jota en täysin ymmärrä. Jätealan lehdet hehkuttavat kasvumahdollisuuksia. Vielä en ole nähnyt ainuttakaan artikkelia, jossa hehkutettaisiin kasvua sitten, jos ja kun kotimaisen jätteen määrä alkaa vähentyä.”

10.10.2012. Jäte palaa 6: Mitä kannattaa väittää, mitä ei? Jätteenpoltosta ja sen vastustamisesta tai kannattamisesta. “Yritän tässä löytää argumentteja, joilla tuhlattaisiin mahdollisimman vähän kaikkien aikaa.”

31.8.2012: Energiajäte ja hyötyjäte: Kuka mitä häh? Kierrätyksen absoluuttisesta sekavuudesta.  

20.8.2012: Energiajäte ja hyötyjäte: Ei energiahyötykäyttöönKierrätyksen sekavuudesta ja sen ratkaisemisesta.

26.7.2012: Pissasta vai vessasta: Lääkeaineet juomavedessäPilaako lääkkeiden käyttö juomavetemme vai ei?

6.4.2012 Jäte palaa 5: Mistä on valitettu? Viranomaisille kehuja: löytyi dokumentti, jossa on avoimesti ja neutraalisti analysoitu jätteenpoltosta käytyjä oikeusprosesseja. Tieto on yhtä hyödyllistä puolustajille ja vastustajille.

4.4.2012 Jäte palaa 4: Ei mitä tahansa roskaa, vaan laadukasta roskaa. Kaikki roska ei ole hyvää roskaa. Ja monet ihmiset eivät välitä. Tämä on hankala yhdistelmä, jos jätettä halutaan polttaa. 

2.4.2012. Jäte palaa 3: Kierrätys: Pilipalikopiiperrystä? Onko kotijätteiden kierrättäminen pilipalitouhua, kun 98% jätteistä tulee muualta kuin kotitalouksista? Kyllä, ja ei.

19.3.2012 Miten mallintaa jätekäyttäytymistä?  Kysymys: onko mahdollista arvioida, kuinka paljon vääränlaista jätettä ihmiset heittävät poltettavaksi?

13.3.2012 Kun jäte palaa väärin, osa 2: Elohopeakatastrofit? Riskianalyysiä katastrofaalisen elohopeavuodon mahdollisuudesta. “Katastrofin” määritelmä on hankala. Loppuarvio kuitenkin on, että vahingossa sellaista ei voi tapahtua, vaan se vaatisi vähintäänkin rikollista huolimattomuutta.

4.3.2012 Kun jäte palaa väärin, osa 1.  Jätteenpolttoteknologian yleistä taustaa. Mielenkiinto on erityisesti suuronnettomuuksissa, koska tiedon saaminen niistä on kaikkein vaikeinta.


 

Leave a Reply

Ratkaisuihin ongelmia / Solutions in search of a problem

%d bloggers like this: