Sienestyksen juridiikasta (perjantaikirjoitus)

Ääriolosuhteissa ihminen kysyy oikeita kysymyksiä. Brutaali sienestyskokemus sai minut selvittämään, mitä laki sanoo sieniveitsistä. Vastaus: ilmeisesti ei yhtään mitään.

Olin viikonloppuna kaikessa rauhassa sienestämällä ikiomalla reviirilläni (Varsinais-Suomi) kun puiden takaa tömähti yht’äkkiä esiin herttainen eläkeläispariskunta sienikoriensa kanssa.

Selvisin lopulta tilanteesta kunnialla, koska alitajuntaani oli iskostettu varsinais-suomalainen toimintaprotokolla näissä tilanteissa. Älä päästä ääntä tai tee äkkinäisiä liikkeita. Älä katso sienestäjää silmiin, vaan hiukan oikeallepäin hänestä, kuitenkin niin että näet hänet periferaalinäöllä.  Älä käännä selkääsi, vaan pidä rintamasuunta noin 45 asteen kulmassa. Koita piilottaa sienikori seläksi taakse, mutta älä päästä siitä irti ettei sienestäjän saalisrefleksi pääse voitolle.  Lähde hitaasi liikkumaan oikealle ja taaksepäin.  Älä tunne pelkoa, koska ne haistavat sen.

Ja tärkein: poista sieniveitsen varmistin, mutta pidä veitsi näkymättömissä.

Juuri tätä tärkeintä sääntöä aloin tilanteen jälkeen pohtia, kun sydän oli lakannut hakkaamasta ja olin puristanut kauhunhiet pois paidastani. Eläkeläiset eivät liiku erityisen nopeasti, mutta ovat ovelia ja pystyvät pitkän kokemuksensa takia saartamaan uhrinsa helposti. Tällä nimenomaisella pariskunnalla ei näyttänyt saalistusvietti aktivoituvan — itse asiassa paappa hyppäsi mummelin taakse piiloon — mutta nämä ovat täysin arvaamattomia tilanteita. Jos äreää eläkeläislaumaa häiritään sen kantarelliapajalla, mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa.

Perinteinen sieniveitsi ei siinä tilanteessa auta yhtään mitään.  Itselläni oli alla oleva halpisveitsi. Vaikka latviankielinen teksti väittääkin, että veitsi tehoaisi Nazisiin, niin väite on täyttä puppua. Ei pysähdy Nazis, ei Kommunistis, eikä varsinkaan vauhkoontunut sienieläkeläinen.

Sieniveitsi 6410410182205_pic01

 

Mutta millainen sieniveitsi sitten saisi olla? En ole juristi, mutta katsoin silti Finlexin läpi.   Sienestystä käsitellään kyllä  rikoslaissa  (50. luvun 1§  1 momentti) sekä myös  huumausainelaissa  (7§)  mutta valitettavasti nämä lait eivät ota millään tavalla  kantaa siihen, mikä on sienestykseen sopiva aseistus. Metsästyslaki ei näyttäisi ottavan sienestykseen ylipäätään mitään kantaa, mikä on odottamaton puute. Hakusanalla “sieniveitsi” ei ylipäätään löydy Finlexistä mitään.

Ongelma on todellinen.  Nykyinen säätelemätön tilanne voi helposti johtaa eskalaatioon. Jos kerran mikään ei rajoita, niin mikä rajoittaisi? Tänään sieniveitsi, huomenna sienivesuri, ylihuomenna sienikirves. Kun asevarustelu jatkuu, ensin tulee puoliautomaatti- ja sitten automaattisieniveitsi.  Sienipistooli johtaa sienikivääriin, joka johtaa sieninapalmiin. Matka joukkosienestysaseisiin on tästä todella lyhyt.

Fyysikkona tiedän toki tässä eskalaatiossa lopulta voittavani, koska jokainen fyysikko osaa suunnitella atomipommin (ei sitä turhaan kutsuta “sienipilveksi”).  En todellakaan haluaisi mennä niin pitkälle, mutta tällä hetkellä en pysty tunnistamaan lakia joka suoraan kieltäisi sen.  [Edit: terävä kanssafyysikko huomautti, että ydinenergialain  4§ tarkkaan ottaen kyllä kieltää tämän, samoin kuin jokseenkin moni kansainvälinen sopimus. Tämä on kannaltani hieman harmillinen takaisku.]

Aion kuitenkin omalta osaltani pyrkiä ottamaan edelleen rauhallisesti. Lähtökohtaisesti sienimetsässä pärjää kyllä aivan hyvin perinteisillä psykologisilla keinoillakin. Rähjäinen ulkomuoto on kaiken A ja O.  Esimerkiksi armeijan ylijäämävaatteet lisäävät merkittävästi pelottavuutta.  Lähikontaktissa biologiparta on aivan ehdoton karkotuskeino.   Sellaisen kasvattaminen kestää kuitenkin vuoden tai kaksi, ja vaatii ensin niskalihasten voimistamista (ruoantähteet ovat yllättävän raskaita). Hyräily auttaa vihollista väistämään jo ennen näköyhteyttä, erityisesti “hilpeä” hyräily.

Nämä ajatukset mielessä uskallan varmasti taas aikanaan palata metsään. Muuttuneena miehenä, mutta kuitenkin omana itsenäni.

Kirjoittaja harrastaa jossakin määrin sienestystä. Lisää samantyyppisiä kirjoituksia täällä: Perjantaikirjoitukset.

One thought on “Sienestyksen juridiikasta (perjantaikirjoitus)”

Comments are closed.