Perjantaikirjoituksia

 

Kirjoituksia jotka ovat joko häiriintyneitä tai humoristisia, tai ehkä molempia, tai toisaalta eivät välttämättä kumpaakaan. Kirjoitettu ne kuitenkin on. Osittain päällekäin mm kategorian WeirdMath kanssa.

8.8.2016. Sienestyksen juridiikkaa. Miten sienestäjä saa puolustautua toisia sienestäjiä vastaan? “Ongelma on todellinen.  Nykyinen säätelemätön tilanne voi helposti johtaa eskalaatioon. Jos kerran mikään ei rajoita, niin mikä rajoittaisi? Tänään sieniveitsi, huomenna sienivesuri, ylihuomenna sienikirves. Kun asevarustelu jatkuu, ensin tulee puoliautomaatti- ja sitten automaattisieniveitsi. Sienipistooli johtaa sienikivääriin, joka johtaa sieninapalmiin. Matka joukkosienestysaseisiin on tästä todella lyhyt.”

23.3.2016. Suomalaiset pierutrendit. Mitä Google Trends-haku sanalla “pieru” kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta?

29.2.2016.  Työttömien mahduttaminen (perjantaikirjoitus). “Miten Suomen 368 100 työtöntä työnhakijaa saadaan tungettua niihin 16 878 avoimeen työpaikkaan?”

25.2.2016. Viikon bisnesinnovaatio: antihakemuspalvelu. “On sekä työttömän että työnantajien etu, että toivottomat pakkohakemukset pystytään erottelemaan todellisista hakemuksista. …. On vain yksi rationaalinen toimintatapa: pakkohakemukset täytyy kirjoittaa niin, että työnantaja tajuaa hakijan olevan kävelevä katastrofi, mutta TE-keskuksen on mahdoton todistaa, että hakemuksessa olisi mitään erikoista. Tarkkaan ottaen TE-keskukselle ei saa tulla edes mieleen, että hakemuksessa voisi olla jotain erikoista; TE-keskukselle todisteiden puute ei ole rankaisun este. Kutsun tätä konseptia antihakemukseksi.”

12.10.2015. Kansalaisluontokertomuksia“Fyysikon koulutus pätevöittää kaikkeen. Päätin siis kokeilla taitojani sadunkerronnan puolella.  Teemaksi sopii hyvin luonto.  Nostin samantien haastavuustason tappiin ja tein tarinoista hengellisiä.  Pääsen tässä mukavasti yhdistämään kaksi muutakin pätevyysaluettani, eli luontokuvauksen ja sienestyksen.”

11.9.2015. Suomalainen OODA-hetki “Synkkien aikojen vastapainoksi tarvitaan esimerkkejä positiivisen ajattelun voimasta. Kerron nyt,  miten OODA loop pelasti suomalaisen miehen kuolemaakin pahemmasta tilanteesta, eli sosiaalisesta pakkovuorovaikutuksesta.”

25.8.2015. Foliokalsareista bisnesinnovaatioon. “Jostakin syystä minua yllytetään nykyään jatkuvasti kirjoittamaan typeristä ja noloista aiheista. Hullua ei kannata yllyttää, minua kannattaa, joten tällä kertaa aiheena  foliokivekset.”

11.8.2015. Kansalaisluontokuvausta. Kansalaistoiminnassa osaamisen puute ei saa olla tekemisen este. Ei myöskään luontokuvauksessa.  “Fyysikon elämää helpottaa vielä kvanttifysiikka. Jos räpsii tarpeeksi monta kuvaa, jokin niistä onnistuu vahingossakin. Siispä jokainen kuva on keskimäärin osittain onnistunut. Tässä on sekin hyvä puoli, että metsässä ei tarvitse kuluttaa niin kauan aikaa, kun jo heti ensimmäinen valokuva onnistuu osittain. Kärsivällisyydenkään puute ei saisi olla kansalaistoiminnan este.”

22.5.2015. Työn ilosta.  Tositarina siitä, miten sarjamurhaajafantasiat auttavat voimaantumaan työelämässä. “Tarinan opetus? Ihminen on irrationaalinen psykofyysinen kokonaisuus, ja irrationaaliset psykofyysiset menetelmät auttavat jaksamaan työssä.”

17.4.2015 Suomalainen hetki. “Naapuri avaa takaoven, tulee vastaan… kävelee hissille.  Kumpikin tajuaa: kohta joudumme samaan hissiin.  Kummankin silmiin syttyy piinaava eksistentiaalinen kauhu. Aika pysähtyy.”

10.4.2015 Työttömät urheilemaan. Sosiaalipoliittinen ehdotus. “Jukka jaksaa juosta Cooperin testissä nippa nappa viisisataa metriä. Siksi hänestä tehdään pakkojänis neljänsadan metrin juoksuun. Jukka saa infarktin.”

11.12.2014 Viisautta 2030-luvulle. Mikä on se suurin viisaus, jonka vanhana äreänä miehenä haluaisin jakaa nuoremmalle sukupolvelle?

1.12.2014 Maanantaiaamun piristykseksi.  Maanantaiaamun tuotos, olisi voinut jättää kirjoittamattakin.

19.11.2014. Lannistumisen sosiaalipsykologiaa. “Ilmiö [lannistumistaso] on helppo mitata kvantitatiivisesti. Koehenkilö puhaltaa keuhkot tyhjäksi, ja mitataan kuinka nopeasti hänelle alkaa tulla sellainen olo että mielellään sittenkin kuitenkin jatkaisi elämistä.”

31.10.2014. Katkeruus yhteisön voimavarana. Negatiivisuuden voimasta.  “Kosonen itse muotoilee asian humaanisti niin, että positiivinen ja negatiivinen tarvitsevat toinen toisiaan. Höpö höpö. Totuus on yksinkertaisesti se, että negatiivisuudelle on markkinarako.  Markkinoinpa siis omaa varianttiani…. [Esimerkki:] Mä tunnen sun tuskan, ja diggaan sitä.”

9.10.2014 Viikon työttömyyslatteys 2: Terapeutiikkaa. Miten lannistetaan työttömyyttä pelkäävä kanssaihminen.

7.9.2014. Kansalaissienestystä. Työttömällä on aikaa käydä sienimetsässä, mutta tässä hiukan erilaista perspektiiviä sienestykseen; esittelyssä mm valemarmosetti sekä anopinherkkutatti.

21.8.2014. Tässä mennään teknologia-alalla. Kuva vastaa tuhatta sanaa.

7.8.2014. Viikon työttömyyslatteus. Kuinka masennetaan kanssaihminen.

19.12.2013. Datapisteiden matematiikkaa. “Joulun kunniaksi olen pohtinut, miten lannistavaa olisi olla datapiste. … [Loppujen lopuksi on]  parempi olla yksi joskus osittain terve Ö monien joukossa kuin ainoa täysrampa A ei kenenkään joukossa.” [Jakke Mäkelä]

18.6.2013. Juhannusten matematiikkaa. Suomalaista juhannusperinnettä, sepalus auki hukkumista, analysoidaan Bayeslaisin menetelmin. Analyysin perusteella esitetään, että rationaalisin tapa vähentää sepalus auki hukkumisia olisi tehdä sepaluksista nopeampikäyttöisiä.

2.5.2012. Tasa-arvon matematiikkaa. “Tulosten mukaan kaikki ihmiset ovat samanlaisia, kunhan vain tajuaa mitata väärää asiaa väärällä laitteistolla. Sama metodologia antaa viitteitä myös kaiken olevaisen ykseydestä.”    ////////   The mathematics of equality. “[T]he data suggest that all humans are equal, as long as one is measuring the wrong thing with the wrong instrument. The same methodology also points to the unity of all beingness.”

19.12.2012. Joulujen matematiikkaa. Koska peruskansalaista kiinnostaa joulussa ennen muuta se, kuinka monta vapaapäivää silloin saa, on mahdollista laskea matemaattisesti optimaalinen joulu. Joulu 2012 oli paras mahdollinen, koska sen vapaudellisuusaste on noin 4.5. Painajaismaimpina vuosina vapaudellisuusaste on vain 1.0. Tällaisia tulevat olemaan vuodet 2016, 2022, ja 2033.

 

Translate »