Ympäristö

 

Ympäristöaiheiset kirjoitukset ovat pyörineet löyhästi muutaman perusteeman ympärillä.

Ympäristöajattelu. On väistämätöntä, että ympäristöasioissa syntyy vastakkainasettelua ja kärjekkäitä riitoja. Miten niitä voisi kiihkottomasti analysoida ja käsitellä? Kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja löytyy vain harvoin, mutta onko mahdollista pyrkiä ratkaisuihin, joista kaikki kärsivät suunnilleen yhtä paljon?

Avoin seuranta. Teollisuuden ongelmat, jos mikä, ovat aihe jossa tieto on suljettua. Silloin kun sitä on ollenkaan. Tarvittaisiinko uudenlaista (hiljaista) kansalaisaktivismia? Oma-aloitteista teknistä seurantaa ja mittaamista? Näissä kirjoituksissa pohdiskellaan ja pyöritellään tätä kysymystä.

Jätteet.  Miksi jätteet kiinnostavat? Se on jo abstraktina systeeminä kiehtova.  Miten jäte syntyy? Miten se kiertää? Mitä sille tehdään? Kuka tekee ja millä rahalla? Mitä sille tehdään jatkossa? Miksi se kiinnostaa Italian mafiaa? Se on systeemitasolla monimutkainen, se on suljettu maailma, se vaikuttaa yhteiskuntaan, eikä kukaan halua kuulla siitä. Mikä siinä siis ei olisi mielenkiintoista?

Avoin seuranta. Kuinka paljon ympäristön valvonnasta voisi ulkoistaa tavallisille kansalaisille? Asiaa pohditaan monesta eri näkökulmasta.

Talvivaara. Talvivaaran kaivoksen ongelmat ovat massiivisia ja systemaattisia. Kaivos on mahdollisimman suljettu ympäristö, mutta julkisista asiakirjoista löytyy yllättävän paljon tietoa jos sitä osaa yhdistellä oikein.

 

 

 

 Vastuuhenkilö: Jakke Mäkelä

Leave a Reply

Ratkaisuihin ongelmia / Solutions in search of a problem

%d bloggers like this: